PDT – Fotodynamische Therapie

Wat is PDT?

Fotodynamische therapie of photodynamic therapy (PDT) is een vorm van lichttherapie die wordt gebruikt om sommige huidkankers en hun voorlopers te bestrijden.

Hoe verloopt een PDT behandeling?

Er wordt een crème voorgeschreven die u dient af te halen bij de apotheek. Deze crème neemt u mee op de dag van de behandeling. De afwijkende huidletsels worden in onze praktijk ingesmeerd met een lichtgevoelige stof verwerkt in een crème. De huid wordt nadien afgeplakt. U mag terug naar huis gaan.

Een aantal uren (meestal 3 uur) na het aanbrengen van de crème wordt het letsel belicht, met een speciale rode lamp in onze praktijk. De behandeling kan soms een branderig gevoel geven, maar onze verpleegster is bij u om eventuele ongemakken op te vangen.

Door de combinatie van de lichtgevoelige crème en het rode licht zal een reactie ontstaan in alle cellen die ingesmeerd werden met de crème. Enkel de cellen die 'ongezond zijn' zullen op deze behandeling reageren. Deze cellen zullen afsterven en vervangen worden door nieuwe, gezonde cellen. De gezonde cellen blijven bij deze techniek gespaard.

Wat kan je na de behandeling verwachten?

Meestal ontstaat er roodheid en korstjes gedurende enkele dagen. De reactie is te vergelijken met een reactie na het bevriezen van letsels, maar de huid geneest meestal veel sneller na PDT behandeling. De dokter laat u na enkele maanden terugkomen ter controle van de letsels

Wanneer kiezen wij voor PDT?

Het voordeel van PDT is dat we een heel oppervlak kunnen behandelen. Bij bevriezen van letsels kan je enkel lokaal de huid kapot maken. Wanneer we zien dat de letsels te uitgebreid zijn om nog te bevriezen, is het beter om een veldbehandeling te doen, waarop je ook beginnende letsels kan aanpakken. Nadien zien de patiënten vaak dat ze veel minder snel nieuwe letsels bijkrijgen.

We helpen u graag verder met het zoeken naar de juiste diagnose & bijpassende behandeling.
Maak hier je afspraak online